Bye bye Galicia

De wekker gaat, het is midden in de nacht, de noorden wind blaast zachtjes over het eiland Cies waarachter de Vagebond verscholen ligt. We hijsen de zeilen, halen het anker op en zeilen onder een verlichte sterrenhemel de baai bij Vigo uit. Na 5 weken hoppen in de Spaanse Rias is het tijd voor weer een echte tocht, met grootzeil, tochtplanning en zelfs een nachtje door. We zetten onze koers uit, 65 mijl zuidelijk, we gaan naar Porto!!

Om hier te komen maken we graag gebruik van de Portugese Noord, windje in de rug en gaan! Meestal trekt dit windje aan tot een forse wind en ook nu worden er ruim 35 knopen voorspeld. We vertrekken daarom midden in de nacht zodat we, voor het echt los gaat, veilig achter ons anker liggen.

DSC_0974

Met de Portugese Noord naar Porto!

Zo’n tochje op zee geeft genoeg tijd om terug te denken aan de afgelopen weken in Galicia. Alle tips en tops op een rijtje, voor wie ooit ook in de Spaanse ria’s beland…

Tops!
– De noordelijke ria’s. Voor de meeste zeilers begint het Spaanse avontuur in Coruna. Wegens weersomstandigheden zijn wij een paar ria’s eerder geland. Geen straf! Deze ria’s zijn net zo mooi, alleen een stukje kleiner en heel wat minder toeristen.

– Authentieke Spaanse steden als Coruna en Santiago de Compostella waar in augustus altijd tijd is voor een feestje.

– Ankeren bij Finesterre, je ligt hier voor een prachtig wit zandstrand omringt door bergen met uitzicht op de kaap!

– Picines Naturalis. De natuurlijke zwembaden bij a Proba Caraminal, zwemmen in zoet water.

– Isla Ons en Isla Cies zijn prachtige eilanden, echter enorm toeristisch! De mooiste momenten heb je dan ook in de ochtend of aan het einde van de dag, wanneer de veerboten de dagjes mensen weer naar huis hebben gebracht.

– Ankerplekken met mooie witte stranden en helder blauw water zijn San Vincente en Ensenada de Barra.

En dan is er verder nog de gezelligheid met mede vertrekkers die je overal tegen komt. De heerlijke tapas met plaatselijke gerechten als pulpo (octopus) en pimentos pardon (kleine gegrilde groene paprika’s). De kleine afstanden tussen de ria’s, genua uit en zeilen maar! Langzaam wennen aan het ritme, leven van dag tot dag. En tot slot de dolfijnen die je overal gezelschap houden, zelfs tot ver in de ria’s. Kortom genieten hier!!

Tips!
– Het Spaanse weer is soms niet altijd even voorspelbaar. Vaak staat er meer wind dan voorspeld, met name rondom een kaap. Ook kun je te maken krijgen met zeer dichte (plaatselijke) mist. Je ziet werkelijk geen hand voor ogen, dan is het toch even billenknijpen zonder radar.. Daarnaast kun je wel optimaal gebruik maken van het weer, de Portugese Noord blaast je in rap tempo naar het zuiden.

– Parel witte stranden en een helderblauwe zee, heel verleidelijk maar het oceaan water is ijs en ijs koud!!

Porto roept, nog 5 mijl te gaan. Wat is deze tocht weer genieten!! Zonnetje, wind, dolfijnen en een Vagebond die ons brengt waar we heen willen!

 

 

4 comments

Plaats een reactie