Kingdom of Tonga

Een oncomfortabele maar rete snelle overtocht brengt ons in een serene wereld van  kleine eilandjes. Van een grauwe onrustige zee met flinke deining en opzwiepend water naar kalmte in de luwte. Eilandjes met rotsformaties die begroeid zijn met bomen rijken tot aan het water oppervlakte. Het is verrassend prachtig hier!

P1170733

Welkom in Tonga!

We zijn in the kingdom of Tonga! Een kleine 110.000 inwoners verspreid over 177 eilanden, onder verdeeld in drie eilanden groepen. We komen aan in de noordelijkste eilanden groep, Vavau group. Groen, rotsig en aan de oever van een grote beschutte baai ligt het bruisende stadje Neiafu. Drie forse mannen in klederdracht klimmen onhandig aan boord. Het is bijna lunchtijd wat betekend dat we in record tempo worden ingeklaard. Een half uurtje later liggen we voor anker en zijn weer terug in de zeilersgemeenschap. Een praatje hier, een borreltje daar. De eerste week is gevuld met sociale gezelligheid. Dan is het tijd om de andere eilanden van de vavau group te verkennen. We liggen in de meest idyllische baaitjes, snorkelen boven prachtig koraal en freediven in grotten.

DCIM101GOPROGOPR4177.JPG

Freediven in de grotten

Na ruim een week zakken we af naar de 80 mijl zuidelijker gelegen Ha apai group. Na een nachtje op zee komen we aan in een totaal ander eilandschap. Rotsen en tropische begroeing maken plaats voor zand en palmbomen. Walvissen springen en spuiten in het rond. Het broedseizoen is in volle gang en dromen worden werkelijkheid. Al een halve dag dobberen we in een bootje tussen de eilanden en riffen, trurend in de verte. De zon brand, er staat geen zuchtje wind. Dan ineens in de verte springen moeder en kalf ons tegemoet. Lange tijd blijven we ze op een afstandje volgen tot ze lijken te gaan rusten in de ondiepe wateren vlak bij een rif. We maken ons klaar en mogen het water in. Vol adrenaline laat ik mij het water in glijden en met zo min mogelijk spetters zwemmen we naar ze toe. Het water is troebel, ze zijn moeilijk te zien. Dan ineens staat de tijd heel even stil om dit moment langzaam in ons netvlies te branden. Daar liggen ze, vlak boven de bodem. Een big mama met haar nog jonge kalf. De kleine is nieuwsgierig en komt speels naar ons toe gezwommen. Moeders is hier niet van gediend, flapt twee keer met haar staart en komt tussen ons en haar kalf in. Samen verdwijnen ze de diepte in, kippenvel!

vlcsnap-2020-02-06-22h46m04s019

Kippenvel!

Ha apai is naast de walvissen ook een kitesurf paradijs. Onze vliegers maken overuren en scills worden uitgebreid. Het werkt aanstekelijk bij de cruisers om ons heen en Hans pakt zijn baan als kitesurfinstructeur weer even op.

DCIM101GOPROGOPR4250.JPG

Lesje kitesurfen in paradise

Samen met Queen, banyu Aman en Millemomenti gaan we op vulkaan expeditie. In de vroege ochtend verzamelen we met z’n allen op de Queen en vertrekken naar het vulkaaneiland Tofua. Een prachtige hike brengt ons naar de rand van de krater. Het landschap is ruig en indrukwekkend. In de diepte een borrelende pot magma. Op de top geeft Hans een lesje over vulkanen, waar zowel kids als ouders aandachtig luisteren. Met een verfrissende duik spoelen we het vulkaanstof van ons af en varen terug naar de beschutte baai bij Haafeva eiland.

Tussendoor keren we nog even terug naar Neiafu voor het blue water festival. We mogen als crew meevaren op de trimaran Yana waar we ruimschoots de eerste prijs in de wacht slepen. Indrukwekkend hoe snel we varen en enorm veel respect voor Hennie en Trijnie om in deze race boot naar Nieuw Zeeland te varen!

IMG_7571

Winning crew blue water festival!

De Ha’apai groep blijft onze favoriet en we keren dan ook snel weer zuid waarts. We snorkelen, kitesurfen, zwemmen met walvissen, vangen visjes en struinen uren lang over het strand op zoek naar schelpen. Op Nomuka helpen we twee dagen bij een sterrelisatie programma voor honden op het eiland. En waar Bo haar laatste stempels krijgt om legaal Nieuw Zeeland in te mogen.

Dan slaat de onrust toe, dient zich een weather window aan en zijn we ineens onderweg naar Nieuw Zeeland!

vlcsnap-2020-02-06-22h48m33s624

We volgen deze jongens naar het zuiden… Klaar voor Nieuw Zeeland!

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s