Over

Hoe het allemaal begon…

Onze passie voor zeilen begon al vroeg, beide waren wij cursist op zeilschool it Beaken in Heeg.  Een week lang onbezorgd rond dobberen in Optimist, Pico, Tjotter en Valk. Toen we het zeilen redelijk onder de knie hadden werd het tijd om zelf les te gaan geven, het onbezorgd ronddobberen maakte plaats voor lange dagen, overdag op het water s avond en tot in de nacht op de kant en in de bar. De ideale omstandigheden om verliefd te worden en een jaar later voeren we op onze eerste date samen in een Tjotter via de Rakken naar Woudsend, onwetend dat tien jaar later datzelfde bootje ons huwelijksbootje werd.

Als student maakte wij optimaal gebruik van de 6 weken vakantie die we hadden. Op dag één gooide we de trossen van de rode familie J22 los en voeren we zes weken lang waar de wind ons bracht. Het eerste jaar op beschut water in Friesland en het IJsselmeer met voorzichtig een tochtje IJmuiden-Scheveningen buitenom. Al snel werden die tochtjes buitenom steeds langer en surfde we met 14 knopen onder spi over de Elbe richting het Kieler-kanaal. In drie jaar tijd hebben we een groot deel van de Oostzee mogen ontdekken, van Stromstad in het uiterste Noorden tot aan het eiland Bornholm in het Oosten. We beleefde de grootste avonturen wat voor ons voelde als een (mini) wereldreis op zich en waar we droomde van een ‘echte’ wereldreis! We hadden de grote luxe dat onze ouders zo lief waren ons in Kiel op te halen waar de rode J op de trailer gehesen werd voor de laatste etappe naar huis.

Het werkende leven was begonnen, de vakanties werden korter maar de droom om een ‘echte’ wereldreis te maken alleen maar groter.  Het was augustus 2011, en daar lag ze, baby blauw met een grote dolfijn op haar romp, appeltjes groen van binnen en met de nodige roestplekken, gebonden aan een ketting in de haven van de Roompot. Opnieuw werden we verliefd, op haar prachtige lijnen en de mogelijkheden die ze heeft om ons de mooiste plekken van de wereld te laten zien. Het project Vagebond 2.0 is begonnen, een eerste stap dichter bij onze droom.

Vol goede moed begonnen we met klussen, een jaartje binnen in de loods moest genoeg zijn om haar weer op en top vaarklaar te krijgen. Een jaartje werden er al gauw een jaar of drie en de kluslijst werd alleen maar langer. Naast dat het heel gezellig was, leerde we veel van onze mede klussers in de loods, vreugde en leed werden gedeeld. S’ winters bij de kachel om maar enigszins warm te blijven, in de zomer op de klapstoelen in het weiland. Om een idee te geven waar wij deze drie jaar mee bezig zijn geweest, waarom we af en toe feestjes moesten laten schieten, waarom wij altijd naar verf en oplosmiddelen roken en waarom wij 40.000 km op en neer naar Drimmelen reden….

Klussen 2011-2014

 • ‘Onder de vlonders’: de vlakken onder de vlonders waren slecht, door het ontbreken van waterloopgaten stond achter ieder spant water met roest als gevolg. Van voor tot achter hebben we in ieder spant waterloopgaten geboord. Het gehele vlak is voorzien van owatrol en een dikke laag epoxy.
 • Motor ruim: het motor ruim was een chaos! We hebben de isolatie vervangen, een dubbele brandstof filter aangebracht, nieuwe motorsteunen geplaatst, slangen + uitlaat werden vernieuwd en het elektra opnieuw aangelegd en weggewerkt in kabelgoten.
 • Dek: een prachtig teakdek maar met de nodige lekkage daarom hebben we al het dekbeslag + ramen opnieuw gekit, heel wat meters deknaden vervangen, een nieuw stuk dek geplaatst rondom de babystag en een RVS buis gemaakt voor de ankerketting.
 • Bakskist: een veel te kleine bakskist met een rotte deksel en de gasbun in de ingang werd omgetoverd tot een ruime bak met veel opbergruimte waar wij ons zelfs in kunnen verstoppen.
 • Potdeksel: wat een klus was dat! Met behulp van Carlos hebben wij een nieuwe rvs potdeksel gelast. Onder iedere septer is een versteviging geplaatst. Daarna volgde het afwerken, plamuren en schuren tot de rand een was met de romp.
 • Opbouw/kuip: ook de opbouw en de kuip kregen een refit en glimmen weer als een spiegeltje. De stuurstand is opnieuw in de lak gezet waarop we een kompas hebben gemonteerd.
 • Romp: zijdeglans en baby blauw met een grote dolfijn maakt plaats voor een staal blauwe schitterende romp waar we iedere keer blij van worden als we haar zien.
 • Stootlijst: om haar echt helemaal af te maken wordt het project stootlijst aan de kluslijst toegevoegd. Middels een constructie van 15 spanbanden lijmen we deze teak houten lat  in zijn geheel op de romp, super profi!
 • Onderwaterschip: als we dan toch bezig zijn dan ook het onderwaterschip. Een bijna oneindig project waar de hele familie zich voor in het zweet heeft gewerkt.  Een paar nieuwe koperen afsluiters erop en ook onder de waterlijn is alles weer strak.
 • Mast: omdat we een kotterfok willen monteren we bakstagen, het top en deklicht vervangen we voor LED verlichting.
 • Interieur: en dan het interieur nog, van appeltjes groen dat bijna pijn deed aan je ogen naar wit met teakhouten elementen. Weken lang zijn we in de weer geweest met verfkrabbers, schuurpapier en verfafbijt. Al het teakhout wordt in de olie gezet en de wanden worden zorgvuldig van een laklaag voorzien. Bij de wandputting worden twee muziekboxen geplaatst en op het keukenblad lijmen we HPL.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Gelukkig konden we gebruik maken van hotel Brockhus, vlak om de hoek, waar de klusbiertjes klaar stonden als we thuis kwamen. Het was altijd reuze gezellig met de medeklussers in de loods en we kregen enorm veel energie van het prachtige resultaat. Na drie jaar zag ze eindelijk weer daglicht en vol trots werd ze opnieuw gedoopt, Vagebond!

img_1169

7 juni 2015