Alle dagen weekend

Verschillende geluiden laten ons weten dat het stil is aan de overkant. Stil is het niet, groen is het wel, 50 tinten zelfs en, het is hier weekend!

_20180127_123936

Vijftig tinten groen

Na een ongekend snelle tocht met stroom mee vanuit Frans Guyana varen we tegen schemering de Suriname rivier op. Omdat we het zonde vinden om deze rivier in het donker te bevaren gooien we ons anker uit in de monding. Het is er wijds en rustig, we liggen op een rimpeloze rivier en genieten van de stilte om ons heen. De volgende dag is groot feest, we meren aan bij de Bojangles voor een pannenkoeken ontbijt, liedjes en cadeaus, Hans is jarig! In volledige feest uitrusting varen we stroom opwaarts naar Domburg en gooien ons anker uit in een Nederlands dorp vol gezelligheid.

1110534

Feestversiering!

De tijd vliegt voorbij en inmiddels wonen we al ruim drie weken in dorp Domburg. We vinden Suriname fantastisch! De mensen zijn er lief, het eten is er heerlijk, de natuur is prachtig, de sfeer relax en het voelt alsof het alle dagen weekend is. In Nederland bestond ons weekend voor ruim 60% uit klussen, hier gaan we lekker in dat ritme door. Op de kluslijst wordt er fanatiek ‘gevinkt’, we hebben weer een werkende stuurautomaat, tralies voor de luiken en de watermaker krijgt nieuwe kabels. Alles wat onderweg is stuk gegaan wordt weer gefixt. Vooral zeilmakerij Vagebond heeft het druk.

DSC_2235

Zeilmakerij Vagebond

Na een knallend nieuwjaar in Paramaribo word het klussen afgewisseld met leuke uitjes wat het weekend gevoel compleet maakt. Sebastiaan neemt ons mee in zijn 4×4 en samen crossen we door de dichte bossen en zanderige savanne terug over de rode bauxiet wegen. We huren fietsen en maken een culturele tocht via de plantage rust en werk en vervolgens met de korjaal naar de oude rum fabriek marienburg. Overal waar we stoppen krijgen we een uitgebreide rondleiding van de locale mensen die er wonen. We crossen de Browsberg op, nemen Femmie mee en maken een prachtige wandeling naar de watervallen. We slapen bij Ston Island aan het Brokopondo stuwmeer waar we de volgende dag kajakken tussen de dode boomstammen, een indrukwekkend gezicht. Meerdere keren trotseren we het chaotische verkeer over de hobbelige wegen naar Paramaribo, soms voor een boodschap of lekker eten aan de waterkant danwel voor een culturele uitstap naar ford Zeelandia.

_20180110_173556

Kajakken tussen de boomstammen

Samen met Sebastiaan touren we naar het uiterste westen van het land, Nieckerie. Een Hollands landschap met een tropisch klimaat. We bezoeken de rijstvelden en krijgen uitleg over het hele proces van zaaien tot oogsten en gaan vervolgens naar een rijst verwerkings fabriek. Indrukwekkend hoeveel werk er wordt verzet voor je dat bordje nasi op tafel hebt staan. De volgende dag gaan we met een korjaal naar Bigi Pan, een groot meer en beschermd natuurgebied. Voor vogel liefhebbers een must om te bezoeken, we zien flamingos, rode ibissen, zwarte arenden en enorme reigers. We leren het land, de natuur en de mensen steeds beter kennen.

_20180114_132148

Flamigo’s bij Bigi Pan

Ondertussen in dorp Domburg is de kluslijst bijna uitgespeeld, het is een komen en gaan van gezellige zeilers. Een Djogo aan de bar, een nasi bij opa of een duik in het zwembad. In dorp Domburg is het alle dagen weekend!

DSC_2370

Ankeren bij dorp Domburg

 

Suriname in plaatjes!!

 

 

3 comments

 1. Roos (en Hans:-)

  Ik verheugde me al weken op deze Suriname (vooral jungle) verhalen!
  Eindelijk waren ze daar 🙂
  En ik heb genoten! Whow, en die Bojangles met 2 piraatjes aan boord :-)zo stoer!
  Hoe bijzonder als je dit/ deze reis kan doen met je eigen varende vakantiehuisje!
  Kortom, langleve je moeder, want door haar geniet ik van jullie verhalen!
  Voor nu: Goede en behouden vaart naar Bonaire en doe de groeten aan je medereizigers 🙂

  Groetjes,
  Jos

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s