See you at the other side

Met zes man sterk verlaten we Linton Bay voor een heerlijk zeil tochtje naar Shelterbay marina. Morgen gaan we door het Panamakanaal! De Incentive en Moora zijn onze handliners. Sanne vaart mee en dus gaat de hengel uit. Wanneer we heel even de zes knopen snelheid aantikken…rrrrrr… beet! We vangen een mooi formaat tonijn voor een heerlijke lunch de volgende dag.
Onderweg bellen we naar het Panamakanaal voor een definitieve bevestiging. Wegens personeel gebrek zijn we gerescaduled en is de transit een dag uitgesteld. Gelukkig hebben we hele gezellige handliners. We tellen nog even of onze bier voorraad een extra dagje aan kan en genieten in Shelterbay marina. Aapjes kijken in de jungle, relaxen in het zwembad en gezelligheid in de avond.

IMAG1076

The crew is ready

De volgende dag is het zover, Pacific here we come! Op een dagje vertraging na loopt het hele ‘hoekomikdoorhetpanamakanaal’ op rolletjes. De aanvraag zonder agent is een eitje, stootwillen en lijnen zijn zo geregeld en we hebben de fijnste linehandlers die we ons kunnen wensen. Toch is het best een beetje spannend wanneer de pilot boot aan komt varen om de advisor bij ons aan boord te zetten. We hadden ons voorbereid dat, zoals gebruikelijk, we in een pakketje van twee of drie boten door de sluizen zouden gaan. Tot onze advisor ons meededeeld dat we alleen gaan. Alleen de Vagebond, dat wordt dus volle bak aan het werk voor alle linehandlers.

Vagebond Panamakanaal proef

Met 6 knopen snelheid sjezen we in de namiddag op de Gatun locks af. Even moeten we inhouden om onze medesluis genoten voor te laten. Als zij netjes en wel ‘sluisvast’ liggen mogen wij. Voor de ingang van de sluis worden ons vier apenknotjes toegeworpen door de linehandlers op de kant. Op de Vagebond knopen we de apenknotjes aan de enorme 22mm dikke lijnen. Zo varen we de sluis in. Wanneer de linehandlers op de kant ons een seintje geven laten we de dikke trossen lijnen vieren zodat deze op de bolder belegd kan worden. Fluitje van een cent. Dan wordt in een no time een enorme hoeveelheid water de sluis ingepompt. Langzaam trekken we de lijnen mee aan en binnen 10 minuten zijn we 8 meter gestegen.

IMG-20190317-WA0013

Handliners in actie 

De Gatun locks bestaan uit drie sluizen, met in totaal een hoogte verschil van 24 meter. Wanneer de eerste sluis geschut is halen we de dikke tros lijnen binnen. De linehandlers op de kant houden de dunne lijn en begeleiden ons naar de volgende sluis. Bij sluis nummer drie blijkt dat de linehandler aan bakboord voor toe is aan weekend. Hij belegd de lijn om de verkeerde bolder en is daardoor te laat bij de volgende. De Vagebond komt bijna dwars in de sluis te liggen. Wanneer Sanne nog maar 1.5m lijn over heeft roept onze advisor dat we de lijn moeten laten gaan. Sanne en ik kijken elkaar vragend aan en horen op hetzelfde moment een schreeuw vanachter het roer. ‘Lijn vasthouden!!’ roept Hans. Hij geeft een dot gas en de Vagebond ligt weer netjes recht in de sluis. De linehandler op de kant belegd de juiste bolder en we zijn klaar voor de laatste 8m stijgen. Zo zie je maar het blijft een advisor.

IMG-20190317-WA0016

Always trust the captain!

Wanneer we door de laatste sluis zijn komen we aan op het Gatun lake. We meren af aan een enorme mooring die meteen gedoopt wordt als borrelboei. Na anderhalf uur is het gedaan met de rust. De volgende schutting is gearriveerd met daarin vier jachten, twintig volwassenen en negen kinderen.

IMAG1095

Halfway, samen op de borrelboei

De volgende ochtend komt onze advisor weer aan boord en motoren we over het prachtige Gatun lake naar de sluizen aan de Pacific kant. Sanne en ik voelen ons net een catering bedrijf. Uren sloven we ons uit in de keuken om een heerlijke maaltijd te bereiden. Helaas is onze advisor een beetje een verwend mannetje en wordt onze fantastische Surinaamse kip saté niet echt gewaardeerd. Evenals de kippensoep, verse watermeloen en gingerale.

Cruisen over het Gatun lake

IMG-20190317-WA0017

Catering Vagebond b.v.

IMG-20190317-WA0018

Door onze familie in Nederland worden we live gevolgd via de webcam

Vandaag gaan we wel in een pakketje en met enige chaos tussen de advisors onderling liggen we vastgeknoopt aan onze buur boot. Opnieuw volgen er drie sluizen en bij de mariflores locks wuiven we uitgebreid naar onze lieve familie die ons live volgen via de webcam. Inmiddels zijn we experts en het dalen gaat een stuk gemakkelijker. De laatste sluisdeuren gaan open, we zijn aan de andere kant, we zijn in de Pacific!!

IMG-20190317-WA0019

Laatste sluisdeuren naar de Pacific

Dank aan onze lieve, fijne en gezellige linehandlers, Rik en Sanne van de Incentive en Ralph en Monica van de Moora.

IMAG1116

At the other side!! Cheers!

 

* coming soon on syvagebond.com, meer informatie en een filmpje over onze transit door het Panamakanaal. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s