Zongekoeld

‘Kut neeeee….!!’ Een schreeuw vanuit de kuip, ik sprint naar buiten. Hans kijkt met een verslagen gezicht en wijst naar het water, daar gaat ons nieuwe zonnepaneel!

Sinds ons vertrek uit Nederland hebben we slechts een nachtje in een haven gelegen. We vinden het heerlijk om na een dag zeilen ons anker uit te gooien in een mooi baaitje ipv een drukke marina op te zoeken. We zijn blij dat we vooraf hebben geïnvesteerd om tijdens onze reis zo onafhankelijk mogelijk te zijn. Een watermaker, een dingy met 8pk motor en een goede energievoorziening…

DSC_0659

Prachtig ankeren, ria Viviero

We zijn uit Nederland vertrokken met 5 zonnepanelen (totaal 180 watt) en een Rutland windgenerator om zo onze accu’s op pijl te houden. (Joris zou trots op ons zijn, zoveel groene energie!) Die volle accu’s hebben we onder andere nodig om water te maken, biertjes te koelen en niet geheel onbelangrijk, om onze tandenborstel op te laden. Hier in de Spaanse Rias is het niet altijd Costa del Sol. Het komt regelmatig voor dat het een aantal dagen achtereen mistig is met miezerige regen en nauwelijks wind. Dit komt doordat de warme lucht van het land in aanraking komt met de koude Atlantische lucht en blijft hangen in de hoge kustlijn. Dit soort dagen komt onze energievoorraad niet ten goede.. Hoogste tijd dus om twee extra zonnepanelen op de buiskap te monteren.

Daar gaat ie, zwembroek, duikbril en zwemvliezen, 7 meter naar beneden op zoek naar het zonnepaneel. Na 5 keer duiken komt Hans met een glimlach boven, ‘ik heb hem!!’ We kunnen weer verder. Na anderhalve dag klussen doen ook deze twee panelen (totaal 100 watt) hun werk. Met bijna 15 ampère in het volle zonnetje hebben we ons welverdiende klusbiertje lekker zongekoeld!!

_20170726_100121

Zongekoelde biertjes!!

5 comments

  1. Bij ons gaat ook zo af en toe iets (ongemerkt) overboord en tot nu toe ook voor altijd (diverse petjes, zeilbinders – 3 stuks tegelijk, vlaggenstok met vlag, grote bolfender). Top dat Hans het paneel heeft kunnen opduiken. En dat het dan ook nog steeds werkt is natuurlijk helemaal super!

    Like

  2. Knap gedaan Hans.. het opduiken .. de kunst is om alles binnenboord te houden. Touwtjes kunnen helpen 😉
    Leuk Pm jullie avonturen te lezen. Hier ook alles oké we hebben sinds vorige week een schattige puppy Spaanse waterhond… die gebruik(t) en de vissers om spullen ( zonnepanelen b.v. ) op te laten duiken en ook om hun spullen te bewaken op de kade.. echt iets voor jullie.. hik is superleuk en lief Mambo is zijn naam en Lola vindt het ook oké..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s