Maximootje

Speciaal voor Eric en Marleen met een kleine ode aan de Maximo..

Stuurboord – bakboord op de oceaan, dat ging maar net goed….

Na ruim anderhalve week vertoeven in de baai van Cascais, wat bijna voelde als thuis, is het tijd om ons anker op te halen. We hebben hier heel wat klus uurtjes gemaakt, kregen bezoek van pap en mam, zijn naar Lissabon geweest én de Maximo is weer gearriveerd!! Kortom het was feest en gezelligheid (en soms een beetje afzien na een dag klussen in de volle zon)!!

De Portugese Noord is weer aanwezig, wat betekend met de wind in de rug racen naar het zuiden! Op de Vagebond wordt de genua uitgeboomd en we rollen in één rechte lijn naar cabo de Sao Vincente. Eric en Marleen vertrekken een half uurtje na ons en doen een maximootje # hoeken maken # druk zoeken # afkruisen. Een maximootje is ideaal wanneer je niet houd van plat voor de wind varen. Je kiest een hoek die je prettig vind en waarbij je genoeg druk hebt in beide zeilen. Meestal betekend dit dat er koers word gezet midden de oceaan op. Wanneer de waterdiepte oploopt tot ruim twee kilometer, er walvissen om de boot zwemmen en de wind toe neemt tot 30 knopen is het tijd om terug te gijpen. Opnieuw zoek je de juiste hoek en vaart dan helemaal door tot je de rotskust van Portugal tegen komt. En zo ga je door tot je uiteindelijk bij cabo de Sao Vincente bent. Bij een maximootje heb je minder last van het rollen van de boot op de golven, ook kunnen er snelheden gehaald worden van ruim 10 knopen!! Insite information meld zelfs een topsnelheid van 14 knopen bij het ronden van cabo Sao Vincente!

Inmiddels is de kust van Cascais uit het zicht verdwenen en schitterd de avondzon over het water. In de verte zien we een klein stipje aan de horizon, de Maximo! Ze zijn gegepen en komen steeds dichterbij. Op het laatste moment surft Eric van een golf vlak achter ons langs. En nog net op tijd heeft Hans de vislijn binnen kunnen halen. Wat fantastisch om zo samen te kunnen varen!

IMG-20170906-WA0005

Stuurboord – bakboord op de oceaan! 

De volgende ochtend komen we elkaar opnieuw tegen bij cabo de Sao Vincente. In de pot dichte mist met 25-30 knopen wind zetten we de eindsprint in… De Maximo wint en gooit 15 minuten eerder haar anker uit in de baai van Sagres.

DSC_1149

Eindsprint bij cabo Sagres 

 

2 comments

  1. Geweldig om te lezen dat je op verschillende manieren je doel kunt bereiken. Wat leuk dat jullie leuke vaarmaatjes hebben gevonden en het met zijn allen zo gezellig hebt. Europa lijkt nu bijna op het einde en jullie zullen binnenkort wel de oversteek naar Afrika maken. Leuk om het op deze manier een beetje te kunnen volgen. Blijf lekker genieten en neem de tijd .. liefs Hanneke en John

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s